Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Három űrhajósnővel találkoztam egy nap

2021. november 16. - Hölgypilota

Az asztronauták egyetemistákkal találkoztak, ahol szó volt többek közt a súlytalanságról, az űrhajózás veszélyéről és még az űrlényekről is.7_304.jpg

Mindannyian az űrhajósok nemzetközi szervezete, az Association of Space Explorers (ASE) XXXIII. Budapesten rendezett kongresszusára érkeztek. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen több kérdés is elhangzott volna, mint ami belefért az egy óra időkeretbe.

amerikai.jpg

Mary Ellen Weber amerikai űrhajósnő elmondta, hogyan élte meg a fellövéseket. Mivel pillanatok alatt 28 ezer km/óra sebességgel száguldanak nagy a rázkódás és g-ék erősen nyomják a mellkast. mary_nasa66.jpg

Ennek ellenére mindezt csodálatosnak élte meg, mert tudta, hogy a földön rájuk figyel több milliárd ember és visszatérve megoszthatja a tapasztalatait mindenkivel. Évekig készült, tanult, gyakorolt erre, a kellemetlenség ellenére a fellövést eufórikus állapotként élte meg.2_396.jpg

Bár óriási sebességgel keringenek a Föld körül a statisztikai adatok alapján nem veszélyesebb az autóközlekedésnél. Egyébként alapképzettségét tekintve vegyészmérnök, tudós, fizikai kémiából doktorált. Most visszatért az oktatáshoz és repülés technikai eszközök fejlesztéséhez. 

mary_discovery22.jpg

1995-ben 33 évesen a Discovery űrrepülőgépen töltött 214 óra alatt sikeresen pályára állítottak egy kommunikációs műholdat. A műhold rendszereinek ellenőrzése mellett biológiai kísérleteket is végzett.

mary77.jpg

Második küldetésekor 2000-ben az Atlantis űrrepülőgépen töltött 216 óra alatt egy 60 méteres robotkarral segítette a legénység tagjainak egy 3 ezer font súlyú elem beépítését a Nemzetközi Űrállomásba.

kanadai.jpgJulie Payette kanadai űrhajósnő volt a legaktívabb, legenergikusabb és többször is válaszolt a hallgatóságtól érkezett kérdésekre. Elmondta, hogy amikor 9 éves volt azt látta a TV-ben, hogy emberek landoltak és sétáltak a Holdon és már akkor tudta, hogy ő is ezt akarja.  

payette44.jpg

De volt egy nagy probléma, ők fiúk voltak, katonai berepülő pilóták, angolul beszéltek, amit francia kanadaiként nem értett. Akkor még csak Amerika és a Szovjetunió küldött fel embereket az űrbe, vagyis semmi belátható esélye nem volt, de mindez őt a későbbiekben sem zavarta. Tudatosan készült, tanult, és amikor sok évvel később mérnökként jelentkezett a kanadai űrügynökségnél szerencséje volt.

Azt üzente a hallgatóságnak, ha valamit el akarunk érni, azért keményen tegyünk is azt próbáljuk is meg, mert ha meg sem próbáljuk semmi esélyünk nincs, hogy elérjük a célunkat.4_381.jpg

Hogy milyen a súlytalanság? Attól függ, hogy milyen hosszú az űrben való tartózkodás. Azt tapasztalta, hogy az egyik legjelentősebb változás az egyensúlyérzékben következik be. Mivel a fülben levő egyensúlyérző szerveket nem használják, ezért tudatosan kell arra figyelni a földet érés után, hogy igen most függőlegesen állok.

A másik jelentős változás az izmokban következik be. Mivel a súlytalanságban nem kell a mozgáshoz izomerő, az izmok leépülnek, mint mikor valaki hosszú ideig ágyhoz van kötve. Bár közben az űrben edzenek, de az sokszor kevés.

julie55.jpg

Semmi bizonyíték nincs a földönkívüliek látogatására, kivéve, amikor munka közben két éppen nem dolgozó kollégája kamerával megjelent nála, hogy közvetítsék éppen mit csinál tette hozzá a hallgatóság derültségére. 

Julie Payette egyébként alapvégzettségét tekintve villamos mérnök, számítógépes rendszerek természetes nyelvi feldolgozása és automatikus beszédfelismerés területén rendszermérnökként is dolgozott az IBM-nél. 2017-től 2021 januárig Kanada főkormányzója volt, II. Erzsébet brit királynőt képviselte. 6_321.jpg

1992-ben a Kanadai Űrügynökség 5330 jelentkező közül választotta ki. Kétszer járt az űrben, a Discovery űrrepülőgép legénységeként történelmet írt 1999-ben, amikor az űrsikló először kötött ki a Nemzetközi Űrállomáson. Ő volt az első kanadai, aki felszállt az Űrállomásra. 0_362.jpg

2009-ben az Endeavour-rön 16 napot töltött, amikor létfontosságú alkatrészekkel, japán és kanadai tudományos kísérletek szükséges elemeket és friss készletekkel teli rakteret vittek fel a Nemzetközi Űrállomásra.

5_371.jpg

Julie Payette kezelte a kanadai robotikát, ezzel segítette a legénységet, amikor öt fárasztó űrsétát hajtottak végre, hogy befejezzék ezen alkatrészek telepítését a kéthetes állomási tartózkodásuk alatt.

A Föld körüli pályára való kilövéshez és a Földre való visszatéréshez Julie Payette a pilótafülkében, segített a pilótának az összes űrsikló-navigációs rendszer megfigyelésében, és kétszer is ellenőrizte az űrhajók manővereit és röppályáit a repülés során.
arankaval.jpg

A 68 éves Jan Davis amerikai űrhajóssal az esemény előtt készíthettünk egy videó interjút, amit majd később mutatunk be.

cim11_1.jpg

Legutóbb az orosz szinésznőről irtunk, aki filmet forgatott az űrben. De a milliárdosok űrugrását is segítették űrhajósnők, amit videókban is mutattunk - az angol Sir Richard Bransont és az amerikai Jeff Bezost. Végül friss videónk a Lufthansa retro repülőgépeiről.

A  címképen balról jobbra Oleg Kotov orosz, Ulrich Walter német, Mary Ellen Weber amerikai, Julie Payette kanadai, Farkas Bertalan magyar, Valerij Tokarjev orosz és Jan Davis amerikai űrhajósok. Fotó Műegyetem. 

süti beállítások módosítása