Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

A némafilm sztár és a repülőgépgyáros

2021. november 24. - Hölgypilota

Több mint száz éve készült filmen repült Mary Pickford Glenn Martinnal. pickfordcim.jpg

Az 1915 őszén bemutatott Tegnap leánya amerikai némafilm egy bájos történet egy váratlanul meggazdagodó szegény lányról, akit modern nővé faragnak.

pickford44.jpg

Társasági emberré öltöztetik, megismeri a modern világot, benne a repülést is.

pickford11.jpg

A főszerepet a korszak egyik legismertebb némafilm sztárja, Mary Pickford játszotta.  

pickford33.jpg

A pilóta a filmben pedig nem színész, hanem egy igazi aviátor, Glenn Martin. Martin azok közül az őstehetségek közül való, akik saját maguknak építettek repülőgépet. Nem tanította őket senki repülni, mégis kaszkadőrként szórakoztatták a közönséget.

martin_mamaval11.jpg

Martin 1912-ben repülőgépgyárat alapított és repülőiskolát szervezett Kaliforniában. Mamája támogatta ebben, reklámképet ült neki. Glenn sok női repülési rekordot segített elő 1912 után.  

florence_seidel55.jpg

Glenn Martin tanítványa, Florence Seidel volt az első nő, aki pilótaigazolványt szerzett 1912-ben Amerikában. A kép egy korai szimulátornak tűnik, hogy szokja a növendék már a környezetet a földön. Martin oktatóként egymás melletti ülést tervezett.

broadwick-tiny44.jpg

A Tiny becenevű Georgia Broadwick volt az első nő, aki 1914-ben repülőgépből ugrott ejtőernyővel. Nem először csinálta ezt, csak eddig nem mozgó repülőgépből, hanem sok alkalommal hőlégballonból indult.

tiny99.jpg

Glenn Martin 600 méter magasra repült vele közönség előtt egy parkban, magukkal vitték a Los Angeles Times riporternőjét. Glenn Tiny vállát megérintette, aki kimászott a repülőgépből, majd búcsút intett a riporternőnek és eltűnt a semmiben. Martin ügyesen ellenkormányzott, a repülőgép meg sem remegett.

china_clipper77.jpg

Glenn Martin híres repülőgépgyáros lett. 20 év múlva a 130-as modellje, a China Clipper hidroplán az óceánjárók luxusával repítette az utasokat  a Csendes Óceán túl oldalára. 

martin130.jpg

Korábban irtunk pilótanőről lovagló nadrágban. A repülőgépgyár ma már Lockheed Martin konszern, amit a védelmi ipar hercegnője vezet. A klipperek a Pan American luxus hidroplánjai voltak a két világháború között, videónk felidézi  a kor repülési hangulatát.

süti beállítások módosítása