Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Samantha másodszor az űrben

2022. május 22. - Hölgypilota

Samantha Cristoforetti olasz űrhajósnő képzettsége szerint repülőmérnök, korábban az olasz légierő vadászpilótájaként repült is. Az Európai Űrügynökségnél (ESA) kapott űrhajós kiképzést.

minerva.jpg

Először 2014-15-ben járt a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), akkor orosz kiképzést kapott és Szojuz űrhajóval tette meg oda-vissza az utat.

elso_kor33.jpg

csizma33.jpg

Több mint 200 napot dolgozott az űrállomáson. A kilátóban érezte magát legjobban és az olasz csizmát is lefotózta. 

espresso33.jpg

Ezen a küldetésen Samantha volt az első, aki kávét főzött az űrben. Espresso olasz módra.

kinai_bebi.jpg

Utána az ESA kölni központjában dolgozott különböző beosztásokban. Elsőként vehetett részt külföldiként kínai űrhajósokkal a tengeri landolás utáni túlélés gyakorlásakor. A képen kínai űrruhában.

fel33.jpg

Egy hónapja kezdődött második küldetése, amikor SpaceX  Crew Dragon személyszállító űrhajójával érkezett meg.  

bulivan33.jpg

Ahogy illik, hamburgerrel fogadták, az új érkezőknek mindig tartanak egy kis ünnepséget.

nemet_urhajossal.jpg

Ilyen sem volt még, hogy két ESA űrhajós dolgozott pár napot egyszerre az ISS-en. Bár a képen látható német férfi kezében már az utazó ruha, több mint fél év után az óta vissza is jött a földre.

szerelesi_gyakorlat.jpg

Három nő volt egyszerre az űrállomáson, egy kis szerelés élesben.

orosz1.jpg

orosz2.jpg

Samantha külső munkára is megy majd, erre a fellövés előtt az oroszoknál kapott kiképzést a víz alatt. Láttam egy olyan videót is, ahol a szétszerelte és összerakta azt a szkafandert, amiben elhagyja majd az űrállomást rövidebb időre.

zokni.jpg

Minervának hívják a jelenlegi küldetését, bár még keveset tettek róla közzé. Az biztos, hogy kipróbál egy űr mosószert, nemcsak zoknira, ami lebomlik. Jelenleg az űrhajósok a Földre küldik a sokáig hordott ruháikat, teherűrhajóval kapnak utánpótlást.

barbie33.jpg

barbie-cristoforetti-3.jpg

Barbivá is változtatták, hogy a lányokat ösztönözze az űrhajós életre. A baba mintegy jelképe ennek.

bucsu.jpg

Samantha Kölnben él két gyermekével és szintén ott a szakmában dolgozó olasz párjával. Magánéletét óvja a nyilvánosságtól, de elcsípték a búcsúzás pillanatát a második fellövés előtt a családjától.

boeing22.jpg

Samatha tegnap közelről láthatta, hogyan dokkol a Boeing űrhajója  a Nemzetközi Űrállomáson. A NASA-nak már két űrfuvarozója van.

cristoforettvege.jpg

Irtunk többször is Samantha első űrutazásáról. Ősszel találkoztunk űrhajósnőkkel a Műegyetemen. A földön pedig nemsokára elektromos hajtású légi taxival repülhetünk, erről beszéltünk legutóbbi videónkban.

süti beállítások módosítása