Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Orosz űrhajósnő nemrég amerikai űrhajóval érkezett a Nemzetközi Űrállomásra

2022. október 20. - Hölgypilota

Anna Kikina nemrég a NASA által bérbe vett amerikai SpaceX Crew Dragon űrhajóból úszott be a Nemzetközi Űrállomásra.
cimkep22.jpg

Az űrállomás kissé koros már, igy számitani lehet vészhelyzetekre, amikor az űrhajósokat menteni kell. Ezért a NASA és a Roszkozmosz megállapodást kötött három űrhajós cserére. A kiképzésen és az utazáson tanulják meg egymás űrhajóit vezetni.

egyutt22.jpg

Ez volt az első váltás készpénzmentes személycsere formájában. Az amerikai űrhajóst Frank Rubiot - középen -még szeptemberben lőtték fel Szojuz űrhajóval.

ribio.jpg

Anna egyénként szibériai őslakos. Utastársai egy indián származású amerikai katona, egy szintén amerikai űrhajósnő. Negyedik pedig egy japán veterán, aki már ötödször jár az űrben és utazott már mindenféle űrhajóval, köztük ezzel a típussal is.

kikibalra22.jpg

Anna Kikina egy teljesen civil nőként 10 évvel ezelőtt egy szibériai rádió programigazgatójaként jelentkezett a Roszkozmosz hétköznapi embereket  preferáló pályázatára. Nem gondolta volna senki, hogy a Szivárvány Anna DJ név mögött egy leendő űrhajósnő rejtőzködik.

fagy22.jpg

Kikina Novoszibirszkben egy olyan speciális osztályban járt iskolába, ahol kutatási és mentési szakembereket képeztek. Csak a különleges fizikai terhelést bíró embereket tudták ezt elvégezni. Aztán beiratkozott a helyi Tengerészeti Akadémiára, itt közgazdász és menedzsment szakos diplomát szerzett és megtanult ejtőernyőzni.

ejtoernyo55.jpg

A rádió előtt dolgozott idegenvezetőként, úszó- és ejtőernyős oktatóként mentőkadétokat képzett, raftingokat vezetett.

barbie44.jpg

Kiváló fizikai állapotának is köszönhette, hogy a több ezer jelentkezőből egyetlen nőként bejutott a legjobb nyolcba. Az odáig vezető különböző terhelések katonai pilótákra és űripari szakemberekre szabottak voltak.

novoszibirszka44.jpg

10 éve a Roszkozmosz felvette és aztán kiképezte űrhajósnak. Az oroszok nem vitték túlzásba a nőket, ő csak az ötödik űrhajós Tyereskova után. Hat évvel ezelőtt repült kozmonauta nő az űrállomásra.

gagarin22.jpg

Kikina fellövését megelőzően utazott Amerikába és közös képzésen vett részt az utastársaival.

jelveny44.jpg

Az idei év a rekordok éve a nők űrutazásában. Ahogy beusztak a Nemzetközi Űrállomásra a Crew Dragonból, a képen látható őt nő egyszerre volt űrállomáson a világűrben. Az ötödik kínai tajkonauta a Mennyei Palota nevű űrállomáson dolgozott ekkor.

otcsaj99.jpg

Ez az állapot nem tartott sokáig, félévet itt dolgozó kettő asztronauta nő repült haza szintén amerikai űrhajóval. Egyikük az olasz Samantha Cristoforetti – a képen háttal - a Nemzetközi Űrállomás parancsnoka is volt, amire több mint 20 évet kellett várni.

koszontes66.jpg

Samantha második űrutazását teljesítette és arról is híres lett, hogy espresso-t, olasz kávét főzött a többieknek. De ő jógázott először is az űrben.

samiyoga44.jpg

A visszaúton szintén négyen a tengerben landoltak és a SpaceX robothajóján emelték ki őket az űrkabinból.

landolas77.jpg

samikiszall11.jpgKikina a következő fél évben az orosz modulban dolgozik majd másik két orosz űrhajóssal.  Annáék gyakorolnak majd a súlytalanságban az orosz utánzó robottal. amelyik a mozgásukat követi le.

robot44.jpg

Anna is felkészült az űrsétának becézett külső űrmunkára, szerelésre. 

munka44.jpg

Olasz kávé illat lengte be az űrállomást, írtuk korábban az olasz asztronautával kapcsolatban. A japán veterán összes korábbi űrhajóját is megismerhetik cikkünkből. Végül egy videónk, ahol az űrugrásban nők pátyolják Sir Richard Bransont.

süti beállítások módosítása