Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Rubik kockás kínai tajkonautanő másodszor dolgozik az űrben

2022. december 03. - Hölgypilota

Liu Jang 10 éve repült előszőr az akkor még egy elemből álló kínai űrállomásra. Első kínai nőként a Rubik kockás űrtekeréssel lett világhírű.

cimkep_11.jpg

Korábbi életében katonai szállító pilóta volt. Hírnevét egy sikeres kényszerleszállásnak köszönheti, amikor madárütközés után kigyulladt a hajtóművűk.

liu71.jpg

15 éve vették fel az űrhajós iskolába és őt választották első nőként tajkonautának – az űrhajósok kínai neve - a 13 napos küldetésre.

liu75.jpg

Az elmúlt 10 év izgalmas volt számára, jól bírta a népszerűségével járó kötelezettségeket.  Képviselő lett a Népi Gyűlésben, ami a kínai Parlament. A Nőszövetség elnökhelyettesének választották, rengeteg nyilvános szereplése volt.

liu64.jpg

Közben nem mellékesen egy fia és egy lánya született, férje szintén szakmabeli, csak az űrhajózás földi irányításában dolgozik. Plusz Liu szociológiából doktorátus szerzett az egyetemen.

liu69_1.jpg

Kőkemény asszony, nem ad fel semmit. Az űrhajós iskolában annak idején az első edzésen elbukott a keringő forgószékben. 5 perc után rosszul lett, pedig 15 perc volt a norma. Külön edzésekkel addig gyakorolt, amig meg tudta őrizni egyensúlyát.

liu62.jpg

Idén nyáron újra felküldték a Mennyei Palotába, magyarul az űrállomásra hat hónapos küldetésre. A három tajkonautát az űrhajóban a Hosszú Menetelés rakéta modernebb változata repíttette fel az űrállomásra.

liu74.jpg

Nem engedték külső űrmunkára, pedig nemrég szerelte be két férfi tajkonauta társa több alkalommal az űrállomás második és harmadik modulját. Liu diszpécserként segítette őket belülről.

liu77.jpg

Az egyik új modulban plusz három kis szoba tette lehetővé, hogy egy újabb személyzettel már hatan dolgozhassanak egyszerre a különböző programokon.  liu76.jpgLiu kísérletei közül talán a mechanikus kar tesztelése volt a legizgalmasabb, de termesztenek rizst is.  Meg sokat pakolnak, ha jön a teher űrhajó, kicsi a hely.
liu63.jpg

A tajkonauta nő már eddig is rengeteg űrórát tartott kínai iskolásoknak. Több millió gyereknek egyszerre élőben.

liu78.jpg

Liu biztos vitt Rubik kockát is, mert gyerekként sakkzseni volt vidéken, igy biztos élvezte a súlytalanságban a Rubik kocka forgatását. A kép a korábbi űrutazásáról való.

liu67.jpg

Még ebben a hónapban véget ér Liu Jang második küldetése, magához ölelheti gyerekeit és férjét a Földön.

liu72.jpgA fiának és a lányának – ők kérték – az univerzumról készített fotókat visz ajándékba. Ha nagyok lesznek, ők talán már tajkonautaként a Holdra vagy messzebb utaznak majd. 

liu68.jpg

Cikkünk az első küldetésről. Még egy tajkonauta úszott korábban a viszonylag szűk Mennyei Palotában. Végül ajánljuk űr videóinkat a Repülni JÓ Youtube csatornájáról.

Néhány kép olyan rövid videókból lett beszerkesztve, amit érdemes élőben is megnézni itt.

süti beállítások módosítása