Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Volocopter légtér tervezője

2023. március 28. - Hölgypilota

Jövőre a párizsi olimpián már repülnek a Volocopter elektromos hajtású légi taxijai.

pariseifelcim99.jpg

A képen Aycan légiirányitó, az ő csapata tervezi, hogy a légitaxik hol és hogyan fognak repülni és milyen lesz az irányításuk.

aycan11.jpg

A kétszemélyes Volocopter légi taxik üzemelésében földi voloportok, légitaxi állomások adják kezdetben a támpontokat.

voloport44.jpg

Egyelőre csak két voloport között kínálnak majd utakat, ezeket légifolyósok kötik majd össze. Kezdetben a földi állomások egyike valamelyik repülőtéren lesz. A mostani transzfer a belvárosba négy-ötször több időt vesz igénybe, mint amit a légi taxi nyújtani tud. nem beszélve a ráadásként kapott városnézésről.

aycan22.jpg

Aycan török légi irányitó volt korábban, a karrierjét egy iskolai kirándulás alapozta meg az általánosban. Egy reptéri toronyban tettek látogatást, megtetszett neki a le és felszálló gépek irányítása.

paris33.jpg

paris222.jpg

Mérnökként végzett, majd jelentkezett légiirányitónak. 10 év és két gyerek után ő lett Törökország első légtér tervezője. A repülőgépek nem össze-vissza repülnek a forgalmas repülőtér körüli alacsony légterekben, hanem azokat a biztonságos elkülönítés miatt megtervezik.

korea44.jpg

repter55.jpg

Aycan új kihívást keresett, Volocopternél ezt megkapta. A repülési szakma ezeket a helyből felszálló elektromos hajtású légi taxikat korábban a forgalom szempontjából helikopterekként kezelte. Légiirányitással és pilótával működtetve gondolják az indulást, legalábbis Európában.

folyosok55.jpg

marnabay.jpg

A Volocopterek halkabbak, kisebbek, igy repülhetnek alacsonyabban. Aycan csapata ezeket a légifolyósokat tervezi meg és próbálja ki a szimulátorban. Ki-be vezeti őket a reptéri forgalomból, nyilván az olimpián a helyszínek között és még folytathatnánk. Egyelőre ezek az útvonalak még engedélyezés alatt állnak, ezért nem publikusak. Kivéve talán Szingapúrt, ahol a városállamban talán már előbbre tartanak.

susu22.jpg

 A Volocopter kedves nekem, mert Friedrichshafenben az egyik alapitó, Alex elmagyarázott róla mindent magában a Volocopterben. A repülés élményét pedig a szingapúri bemutató adja vissza.

süti beállítások módosítása