Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Nicole a Thunderbird vadászpilóta

2013. április 07. - Hölgypilota

Nicole Malachowski az Amerikai Egyesült Államok Légiereje (USAF) vadászpilótája a levegőben és a földön egyaránt elkápráztatta az airshow-k közönségét.

0_41.jpgAmikor 8 évesen az iskolában megkérdezték tőle, hogy mi szeretne lenni ő azt válaszolta, hogy vadászpilóta. Akkor a 80’-as évek elején azt a választ kapta, hogy a nők nem lehetnek vadászpilóták. 1_75.jpgNicole Malachowski-t azonban ez nem igazán érdekelte. Már 16 évesen egyedül repült és előbb volt pilóta engedélye, mint autóra jogosítványa. Szerencséje is volt, mert 1993-ban még csak kadét volt az Amerikai Légierő Akadémián, amikor az amerikai légierőnél engedélyezték a női vadászpilóták alkalmazását.5_75.jpgInnentől aztán nem volt akadály Nicole Malachowski számára, aki az F-15 E Strike Eagle vadászrepülőn kívül számos egyéb más típusú vadászgépen teljesített szolgálatot különböző országokban.  Arra azonban még álmában sem gondolt, hogy az amerikai légierő világhírű bemutató kötelékének, a Thunderbird csapatának a tagja is legyen.2_77.jpg A csapat akkori parancsnoka azonban 2005-ben nem talált Nicole Malachowski-nál jobb vadászpilótát a híres repülő gyémánt formáció jobboldali 3. számú F-16 Fighting Falcon gépére. Így lett Nicole Malachowski a Thunderbird csapat első női vadászpilótája. Aki az egyévi felkészülést követően két éven keresztül volt a bemutató kötelék tagja.

thunderbird1.jpg

3_77.jpgMajd utána a Fehér Házban alkalmazottként az amerikai elnök szállítását támogató csoport egyik vezetője lett. 2011. novembertől pedig az amerikai légierő legnagyobb vadászpilóta kiképző századának, az Észak-Karolinában levő Seymour Johnson légi bázison állomásozó 333. vadászgépszázadnak lett a parancsnoka.4_70.jpgAz idén még csak 39 éves Nicole Malachowski alezredes férje is vadászpilóta, akinek 2010-ben ikreket szült. De nem ő az egyetlen ikreket nevelő vadászpilóta nő. Egy norvég F-16-os vadászpilóta nőről, akinek szintén ikrei vannak korábban már írtunk egy bejegyzést.

süti beállítások módosítása