Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Nők a Boeing repülőgépek fejlesztésében

2012. április 06. - Hölgypilota

Az első Boeing repülőgép fából, ír fehér vászonból és huzalokból készült 1916-ban Seattle-ben. Míg az első gépeknél a nők csak a repülőgép favázára kifeszített vásznat varrták rá, mára a nők egyre nagyobb számban dolgoznak a világ egyik legnagyobb repülőgépgyárában a kutatás - gyártás szinte minden fázisában.

b2_3.jpg

Kim Pastega űrrepülő mérnök a Boeing B767-es program vezérigaz- gatója. 125 fős csapatot vezetett a típus fejlesztésén, a fedélzeti computer programozásától egészen a szerszámkészítésig.

b3_3.jpg

Peg Curtin aerodinamikai mérnök repülés iránti szeretete egy maga által varrt sárkánnyal indult még iskolás korában, majd repülőmérnök lett a Boeingnél.  Szélcsatornában vizsgálja a különböző Boeing modellek hatékonyságát.

b787.jpg

Részt vett a képeken látható döntően kompozit anyagokból álló Boeing B787 Dreamliner és egy korábbi típus, a Boeing B777-es Tripleseven utasszállítók kifejlesztésében.

b777_1.jpg

b0.jpg

A gépészmérnök Jeanne Yu azt a csapatot vezette, amelyik a Dreamliner kabin rendszerét tervezte, de dolgozik azon is, hogy minél kisebb káros anyag kibocsátással repüljenek a Boeing repülőgépek.

dreamliner0.jpg

A többi gyárban dolgozó nőt pedig láthatjuk akkor, amikor egy típus elkészül és régi szokás szerint az alkalmazottak egy emberrengetegben köré tömörülnek, mintegy vállukra emelik az újabb portékát.

b78700.jpg

süti beállítások módosítása