Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Elúszott a szerszámos táska

2012. április 15. - Hölgypilota

A héten volt az űrhajózás világnapja, így mi sem maradhatunk űrtéma nélkül.  Aktuális hősünk, Heidemarie Stefanyshyn-Piper tengerész kapitányból átképzett amerikai űrhajósnő arról lett híres, hogy 2008-ban egy űrséta során elvesztette a szerszámos táskáját.

h0.jpg

h01.jpg

A képen látható Nemzetközi Űrállomás méretei mutatják, hogy az űrhajózásban már napjainkban nincs semmi romantika. Felvitték az elemeket űrrepülőgéppel vagy teherűrhajóval, amit az űrhajósok robotkar meg kézi munka segítségével folyamatosan összeépítettek.

Kicsit vicces ma már egy hat órás külső szerelés munkaidejét különösen magyar nyelven űrsétának nevezni.

Nézzük meg Heidemarie híressé vált munkanapját kicsit közelebbről.

h41.jpg

h42.jpg

Az űrben ez a szobája, aztán összeszedi a napi szerelni valót, beöltözik, a földön ehhez külön öltöztetőnője volt,  majd irány a meló.

h421.jpg

h43.jpg

Párban mennek mindig dolgozni, egy másik nő is tagja a legénységnek, de most férfi a munkatárs.

h61.jpg

h64.jpg

h63.jpg

Alig úsznak ki a szerelési helyre, Heidemarie olajfolyást észlelt, próbálta megtisztítani a szerelő ruháját, közben elszakadt a táskát őrző kötél és a szerszámkészlet elhúzott a világűrbe. A három képen jól nyomon követhető a folyamat.

h71.jpg

h.jpg

h72_1.jpg

A földi parancsnokságot nem rendítette meg a történelmi eset, kiadta a parancsot, hogy az űrszerelők folytassák a munkát a megmaradt másik szerszámos táskával.

h66.jpg

Heidemarie két küldetés során alkalmanként öt-hatórás munkaidővel majdnem 34 órát dolgozott a világűrben, nyolcadik nőként, a nemében ő tartja a rekordot.

Két űrutazása között vezetett egy Neemo-ra keresztelt 12 napos NASA missziót is parancsnokként stílszerűen a víz alá is, elvégre mégis csak tengerészként kezdte. Ott is a szerelés és a roncskimentés volt a szakterülete.

h90.jpg

h92.jpg

süti beállítások módosítása