Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Analfabéta pilótanő és a hangsebesség – második rész

2012. május 18. - Hölgypilota

Attól kezdve, hogy Chuck Yeager kapitány Bell X-1 repülőgépe 1947-ben a világon elsőként átlépte a hangsebességet, Jacqueline Cochran nem tágított mellőle. Röpke hat év kellett a rekordhoz, kalandos előkészületek után a mai naphoz képest pontosan 59 évvel ezelőtt közösen repültek először hangsebesség felett.

12_3.jpg

Mindezt könnyű lett volna megvalósítania a kapitány instrukcióival a már jól bevált gépen. Csakhogy az amerikai légierő ezt - hasonlóan az űrhajósnőkhöz - annak ellenére nem támogatta, hogy Jackie 1948-ban tartalékos tiszt lett.

 15_1.jpg

Jackie számára azonban ez sem jelenthetett akadályt, mivel férje Kanadából vett neki egy újabb katonai repülőgépet, amit már csak fel kellett turbósítani. Erre a feladatra gyorsan összeverbuváltak egy nemzetközi mérnökcsapatot, és átmentek Kanadába a projekten dolgozni.

A repüléseket Jackie mindig Chuck Yeagerrel közösen végezte.  

19.jpg

1953. május 18-án Jackie-nek is sikerült első nőként a világon átlépni a hangsebességet, amikor több mint egy Mach sebességgel repült a Chuck Yeager ezredes mögötti székében ülve a Royal Canadian Air Force F-86 Sabrejet gépén.

jackii.jpg

A krónikák szerint Jackie első repülése sem volt sikeres, mert az irányítótoronyban levők nem hallottak semmit.

jackiplane1.jpg 

A második repülés okozta hangrobbanás azonban már a közeli farmon is hallható volt,  ahol a békésen kapirgáló tyúkok rémületükben összeszaladtak egy sarokba és ott agyontaposták egymást.  Jackie a kárt természetesen boldogan kifizette. 

cochran-yeager.jpg

Az egy Mach sebesség nem elégítette ki rekordok iránti szenvedélyét, ezért tizenegy év  év múlva már idős hölgyként több mint két Mach sebességgel repült. 8.gif

A cikk első része itt olvasható.

süti beállítások módosítása