Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Brüsszelből Vietnámba

2013. február 01. - Hölgypilota

A húsz éves brüsszeli lány álma, hogy pilóta legyen, Vietnámban vált valóra.

11_20.jpgHuynh Ly Dong Phuongl-ot gyerekkorában mindig lenyűgözték a repülőgépek és a repülőterek, amikor  vakációra Brüsszelből a vietnámi nagyszüleihez repült. A szülei azonban hallani sem akartak arról, hogy pilóta legyen. Lányukat inkább egy üzleti iskolába íratták az érettségi után.

12_14.jpg

Apja halála után az anyja mégis belegyezett, hogy Huynh Vietnámba menjen és az ottani nemzeti légitársaságnál pilóta legyen.

A Vietnam Airlines Huynh-t Montpellierbe (Franciaország) küldte pilótaképzésre.  A világ minden részéről érkezett 31 gyakornok között csak négy lány volt. A képzés két és fél éve alatt a fiúk ellenséges szemmel figyelték a lányokat, akikről általánosságban az volt a véleményük, hogy nem oda valók. Egy lány a négy közül még a vizsgák előtt fel is adta és hazament.

5_59.jpg

Huynh már két éve a vietnámi nemzeti légitársaság hazai, kínai, koreai, japán, szingapúri és malajziai nemzetközi járatain vezeti a repülőgépeket.

10_23.jpgHuynh magas, karcsú, hosszú hajú, mindig mosolyog és bár már szinte gyakorlott pilótának számít, az utasok még mindig meglepődnek valahányszor kilép a pilótafülkéből és gyakran megkérik, hogy fotókat készíthessenek vele. Huynh-t a fedélzeten töltött minden perc boldogsággal tölti el és az újdonság erejével hat rá, mert mint mondja, az ég minden nap másképp néz ki és nincs számára a világon még egy olyan munkahely, ami ilyen szép lehet.

4_57.jpg

Huynh teljesítménye  legalább annyira figyelemreméltó, mint a 17 éves amerikai lányé, aki a 1920-s években a New York-i East River hídjai alatt röpködött.

süti beállítások módosítása