Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Aki először repülte át egyedül az Északi-sarkot

2014. november 19. - Hölgypilota

Az angol, Sheila Scott az 1960-as évek végén a több mint száz repülési rekordja ellenére sem vált olyan híressé, mint Amelia Earhardt. Pedig éppen válhatott volna csak valószínűleg a hangsebesség átlépése és az űrverseny korában jelentéktelennek tűnhettek a könnyű, kis repülőgépével elért eredményei.

1_204.jpg

Sheila Scott eredetileg színésznő volt, de amikor megtanult repülni már más babérokra vágyott. Ő akart lenni az első brit pilóta, aki egyedül körberepüli a Földet.

2_198.jpg

Egymotoros Piper PA-24-260B Comanche repülőgépével 1966-ban a London Heathrow-ról felszállva keleti irányba indult világkörüli útjára.

4_195.jpg

Akkor még GPS hiányában, a szinte állandóan rossz rádiója miatt nehezen tudott csak tájékozódni és többször is leküzdhetetlen fáradtság lett rajta úrrá. Ezért, hogy ébren tartsa magát és jobban érezze a repülőgép rezgéseit mezítláb vezetett.

3_201.jpg

Harmincnégy nap múlva ért vissza Londonba. A közel 50 ezer km-t 189 repült óra alatt tette meg, mellyel új sebességi világrekordot állított fel. Egyben ő repülte a leghosszabb egymotoros egyedül repülést az Egyesült Királyságban.

6_157.jpg

Sheila Scott  1971-ben újra nekivágott egy nagy kalandnak. Ekkor Kenyából, az Egyenlítőtől indult el a kétmotoros Piper Aztec repülőgépével, hogy az Északi-sarkon át térjen vissza az Egyenlítőhöz. Útja során az amerikai haditengerészet követte a  NASA Nimbus műholdas rendszerével, amely már a GPS elődje volt.

0_164.jpg

Amikor áthaladt az Északi-sarkon örömében felkiáltott, hogy elérte a világ tetejét és kidobott egy kicsi brit zászlót. Sheila Scott  előtt egyedül még senki nem repülte át az Északi-sarkot. Repülési rekordjait II. Erzsébet királynő a Brit Birodalom Rendjének tiszti fokozatának adományozásával, a Brit Királyi Légierő pedig Aranymedállal ismerte el. 

5_195.jpg

süti beállítások módosítása