Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Magyar űrhajósjelölteket is vár az Európai Űrügynökség

2021. március 31. - Hölgypilota

Mától nyolc héten át lehet jelentkezni az Európai Űrügynökségnél (ESA) űrhajósnak.2_391.jpg

Az ESA teljes jogú tagjaként Magyarország számára is megnyílt a lehetőség, hogy Farkas Bertalan 40 évvel ezelőtti űrrepülése után új magyar űrhajósunk legyen. 2021.május 28-áig bátran jelentkezhet bárki a hatkörös, 18 hónapig tartó felvételi eljárásra. 

A lányok jó eséllyel indulhatnak, mivel az ESA 31 űrhajósa között eddig csak két női asztronauta van, egyikük a jelenleg is aktív Samantha Cristoferotti. 

3_391.jpgA pályázók felé magasak a követelmények. Orvosi, természettudományi, mérnöki, matematikai vagy informatikai mesterképzés birtokában jelentkezhetnek. De elfogadják a kísérleti tesztpilóták jelentkezését is (ez esetben eltekintenek az MSC diplomától). Legalább hároméves posztgraduális szakmai tapasztalattal kell rendelkezniük, folyékonyan kell beszélniük angolul és jól kell tudniuk egy második nyelvet is (orosz). 

12_114.jpgBe kell csatolni a repülő orvosi igazolást arról, hogy alkalmas a magánpilóta engedély megszerzésére. Elvárt a  mentális rátermettség, az erős fizikai edzettségi állapot. Elvárás, hogy nyomás alatt is nyugodt maradjon, és erősen motivált legyen. A jelöltek nem lehetnek alacsonyabbak 153 cm-nél, illetve magasabbak 190 cm-nél, és legfeljebb 50 évesek lehetnek. Mivel a képzés első hónapjában az űrhajósok úszótesztet végeznek, ezért jó úszóknak kell lenniük. Készen kell állniuk arra, hogy hosszabb ideig víz alatt edzenek.6_316.jpg

Az ESA most első alkalommal a 6 űrhajósjelöltön kívül „tartalékosokat” is kiválaszt azok közül, akik a kiválasztás legvégső szakaszába jutnak. Őket nem fogja állandó jelleggel foglalkoztatni, a jelenlegi munkaadójuknál maradnak, de felkérhetik őket űrrepüléseken való részvételre (rövid, néhány napos repülések, űrhajón kívüli tevékenységek nélkül). A tartalék űrhajósokat hasonlóan a katonaság tartalékos tagjaihoz csak akkor hívják, ha feladat van számukra.13_85.jpg

Várhatóan 2022. októberben mutatják majd be a 26 űrhajósjelöltet. A kiválasztott 4–6 „hivatásos” űrhajóst az ESA az Európai Űrhajós Testület (EAC) tagjaként 15 évig teljes munkaidőben foglalkoztatja. Az új űrhajós osztály 2024-ben, vagy 2025-ben repül, első küldetésük a Nemzetközi Űrállomás lesz, későbbiekben a Holdra repülnek és Mars expedíciókban is részt vesznek.7_297.jpgEddig űrhajósnak csak fizikailag tökéletes állapotban levőket válogattak ki. Most azonban lehetőség nyílik arra, hogy olyanok is jelentkezhetnek, akik egyébként képesek arra, hogy űrhajósok legyenek, de rendelkeznek bizonyos fizikai korlátokkal, amely általában megakadályozná őket abban, hogy kiválasszák őket. Az ESA azt tervezi, hogy megvizsgálja a parastronauták űrrepülésének technikai és működési megvalósíthatóságát. A Paraastronauta programban azok jelentkezését várják, akiknek a magassága nem éri el a 130 cm-t, vagy valamilyen, alsó végtagot érintő amputációval, vagy eltérő hosszúságú lábakkal rendelkeznek.

1_407.jpg

Korábban írtunk az ESA mindkét női űrhajósáról, a francia Claudie Haignere-ről 11_149.jpg

és a jelenleg is aktív olasz Samantha Cristoforetti-ról. 4_376.jpg

Ajánljuk hozzá az Iljusin sugárhajtású felsőszárnyas katonai és polgári szállítógépről készült videót. 

süti beállítások módosítása