Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Harminchét nő a Nemzetközi Űrállomáson                         

2018. november 27. - Hölgypilota

20 év alatt dolgozott ennyi nő a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), legtöbben egyszerre négyen voltak fenn.11_130.jpg

Az ISS nemrég ünnepelte 20. születésnapját. Első egységét az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz 1998. november 20-án indította útjára a bajkonuri űrközpontból. Tizenhat ország nemzetközi összefogása kellett ahhoz, hogy 2000 novemberben beköltözhessenek első lakói. 2_368.jpg

Az ISS a legnagyobb ember alkotta űrbéli létesítmény, amely egyben a harmadik legfényesebb objektum az éjszakai égen a Hold és a Vénusz után. Lakótere 6 hálószobából, egy edzőteremből és egy kupolából áll, ahonnan gyönyörű a kilátás, de csak két fürdőszobája van. 

Eddigi 232 lakója közül csak 37 volt nő. A legtöbb hölgy, aki eddig megfordult az űrben amerikai, kínai és orosz nemzetiségű volt, de közülük csak hárman voltak Európából:

a francia Claudie Haigneré8_204.jpg

az olasz Samantha Cristoforetti,9_164.jpg

és az orosz Jelena Szerova.10_153.jpg

De volt, amikor egyszerre négy nő is volt az űrállomáson és alig fértek el a kupolában.   11_130.jpg

A leghosszabb időt (665 nap) az amerikai Peggy Whitson NASA űrhajósnő töltötte az ISS-en, aki egyben az abszolút űrséta győztes is a nők között a több, mint 60 órájával.

Hihetetlen sportteljesítmények is születtek az űrállomáson, ahol minden lakónak kötelező a minimum napi két óra edzés a csont és izomtömeg csökkenés megelőzésére. Ezt a követelményt azonban Sunita Williams jóval túlteljesítette, amikor a 2007-ben az űrállomáson levő futópadon lefutotta a bostoni maratont. 12_99.jpg

Kedvencünk Mary tengerészkapitány, aki arról lett hires, hogy űrséta-űrmunka közben elvesztette - no nem a retiküljét, hanem a - szerszámostáskáját, ami elúszott a világűrbe.

marytaska.jpg

Jelenleg is dolgozik űrhajósnő az ISS-en, az amerikai Serena Auñón-Chancellor, aki az orosz Szergej Prokopjevvel és a német Alexander Gerst-tel együtt van fenn. Serena a 61. űrhajósnő, aki kijutott a világűrbe, de az ISS női lakói közül csak a 37. 

serenanez.jpg

Korábban arról is írtunk, hogy milyen az élet női szemmel az ISS-enen. A napokban  a TAP portugál légitársaságé lett a világ első Airbus A330-900neo kétfolyósós repülőgépe, erről nézzék meg videónkat

süti beállítások módosítása